Головна » 2014 » Березень » 17 » Оренда майна (методика)
17:16
Оренда майна (методика)

Додаток 2                                                                    

                                                                                                     До рішення 51 – ї сесії шостого скликання № 51/3

                                                                                                                                                                             від 11.02.2014 р.

 

МЕТОДИКА

 

розрахунку і порядок використання  плати за оренду майна комунальної власності територіальної громади Білолуцької селищної ради

 

    1. Методика розроблена відповідно до Закону України « Про місцеве самоврядування в Україні » , Закону України « Про оренду державного та комунального майна », з урахуванням « Методики розрахунку орендної плати за  державне майно та пропорції її розподілу », затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.1995 року     № 786 із змінами і доповненнями , метою створення єдиного організаційно-економічного механізму справляння та використання плати за оренду нерухомого майна (будівель , приміщень ) та іншого  окремого індивідуально визначеного майна (обладнання, транспортні засоби, нежитлові приміщення тощо) територіальної громади Білолуцької селищної ради.

 

    2. Розмір орендної плати встановлюється договором між Орендодавцем та Орендарем відповідно до цієї Методики.

      Якщо майно орендується бюджетними організаціями , орендна плата вноситься за рахунок коштів , передбачених кошторисами на їх утримання .

    У разі визначення орендаря на конкурсних засадах орендна плата , розрахована за цією Методикою ,застосовується як стартова , а її розмір може бути збільшено за результатами такого визначення .

 

    3. Крім орендної плати орендарі сплачують окремо за спеціальними рахунками згідно договорів з Орендодавцем  витрати на:

 

 - утримання орендованого майна, плату за комунальні послуги ( електропостачання ,  газопостачання  ) та відшкодовують  платежі в своїй частині;

 

 - роботи по створенню безпечних умов праці , пожежної безпеки та відшкодовують  платежі в своїй частині.

 

 У разі коли об ‘єкт здано в оренду кільком підприємствам , організаціям , ці суми розподіляються між ними залежно від наявності , кількості, потужності, часу роботи електроприладів , систем газопостачання за спеціальними рахунками , а в неподільній частині – пропорційно розміру займаної підприємствами , організаціями загальної площі .

 

    4 .Орендна плата за цією Методикою розраховується у такій послідовності: визначається розмір річної орендної плати. На основі розміру річної орендної плати встановлюється розмір орендної плати за базовий місяць розрахунку орендної плати – останній місяць , за який визначено індекс інфляції , яка фіксується у договорі оренди. З урахуванням розміру орендної плати за базовий місяць оренди розраховується розмір орендної плати за перший та наступні місяці оренди.

 

 У разі коли термін оренди менший чи більший за одну добу або за один місяць , то на основі розміру місячної орендної плати розраховується добова, а в разі необхідності -  на основі розміру добової орендної плати розраховується погодинна орендна плата.

 

 Розрахунок орендної плати за базовий місяць затверджується орендодавцем .

 

       5.  Розмір річної орендної плати у разі оренди іншого, крім нерухомого, окремого індивідуально визначеного майна, встановлюється за згодою сторін, але не менше як 10 відсотків від вартості орендованого майна за результатами незалежної оцінки, а у разі, коли орендарем є суб’єктом малого підприємництва - не менш як 7 відсотків вартості орендованого майна за результатами такої оцінки.

 

      6. У разі оренди нерухомого майна (крім оренди нерухомого майна фізичними та юридичними особами, зазначеними в пункті 7 цієї Методики) розмір річної орендної плати визначається за формулою:

Вп х Сор 
Опл =________________________, 
100

 де   Вп  -  вартість  орендованого  майна,  визначена  шляхом проведення   незалежної оцінки, грн.;

 

 Сор - орендна ставка, визначена згідно з додатком 1.

 

    Незалежна оцінка вартості об’єкта оренди повинна враховувати його місцезнаходження і забезпеченість інженерними мережами . Результати незалежної оцінки є чинними протягом трьох років від дати оцінки , якщо інший термін не передбачено у звіті з незалежної оцінки .

 

        7 . Розмір річної орендної плати за оренду нерухомого майна бюджетними організаціями, які утримуються за рахунок державного  бюджету, державними та комунальними закладами охорони здоров’я, які утримуються за рахунок державного та місцевих бюджетів, державними та комунальними телерадіоорганізаціями, редакціями державних і комунальних періодичних видань та періодичних видань, заснованих об’єднаннями громадян, державними науково – дослідними установами, навчальними закладами, трудовими і журналістськими колективами, підприємствами зв’язку, що їх розповсюджують ,Товариством Червоного Хреста України та його місцевими організаціями , асоціаціями органів місцевого самоврядування із всеукраїнським статусом , а також інвалідами з метою використання під гаражі для спеціальних засобів пересування становить 1 гривню.  Індексація річної орендної плати проводиться один раз на рік на підставі річних індексів інфляції у строки , визначені договором оренди .

    

      Орендна плата у розмірі , встановленому згідно з абзацом першим цього пункту , не застосовується у разі оренди нерухомого майна для розміщення засобів масової інформації :

   - рекламного та еротичного характеру ;

   - заснованих в Україні міжнародними організаціями або за участю юридичних чи фізичних осіб інших держав , осіб без громадянства ;

   - в яких понад 50 відсотків загального обсягу випуску становлять матеріали зарубіжних засобів масової інформації ;

    - заснованих за участю юридичних або фізичних осіб , до сфери діяльності яких належить виробництво та постачання паперу , поліграфічного обладнання , технічних засобів мовлення .

 

    8. Перед розрахунком орендної плати за перший місяць оренди чи після перегляду розміру орендної плати визначається розмір орендної плати за базовий місяць розрахунку за такою формулою:

 

Опл. міс.

=

Опл 
________________ 
12

х Ід.о. х Ім,

 

 де Опл – розмір річної орендної плати, визначений за цією Методикою, грн.;

 

 Ід.о. – індекс інфляції за період з дати проведення незалежної оцінки до базового місяця розрахунку орендної плати;

 

 Ім – індекс інфляції за базовий місяць розрахунку орендної плати.

 

            Розмір орендної плати за перший місяць оренди визначається шляхом коригування розміру орендної плати за базовий місяць на індекс інфляції за період з першого числа наступного за базовим місяця до останнього числа першого місяця оренди .

 

     9. Розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування розміру місячної орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за поточний місяць.

 

     10. Термін внесення орендної плати визначається умовами договору оренди.

 

     11. Платіжні документи на перерахування  орендодавцеві орендних платежів подаються платниками установам банку до настання терміну платежу.

 

      12. Суми орендної плати, зайво перераховані орендодавцеві , зараховуються в рахунок наступних платежів або повертаються платникові в 5-денний термін від дня  реєстрації його письмової заяви.

 

     13. Орендна плата спрямовується і використовується:

 

    - на спеціальний рахунок Білолуцької селищної ради і використовується на господарські витрати установи .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                    

Переглядів: 1091 | Додав: Санёк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]