Головна » 2014 » Березень » 17 » Оренда майна (положення)
17:13
Оренда майна (положення)

Додаток 1  

                                                                          До рішення 51- ї сесії шостого скликання № 51/3 від 11.02.2014 р.

 

Положення

про  оренду об’єктів  комунальної власності територіальної громади  Білолуцької селищної ради.

 

Це положення визначає порядок реалізації прав Білолуцької селищної ради у сфері орендних відносин, визначених статтями 26, 60 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні”, Законом України "Про оренду державного та комунального майна”, Господарським і Цивільним кодексами України .

Розділ 1. Загальні положення.

1. Положення регулює організаційні та майнові відносини щодо оренди майна , що є у  комунальній власності територіальної громади Білолуцької селищної  ради (надалі - комунального майна ) .

2. Право управління комунальним майном від імені територіальної громади здійснює -  Білолуцька селищна рада .

3. Об'єктами права комунальної власності селищної  ради, на які поширюється дія цього Положення є :

- нерухоме майно (будівлі, споруди, нежитлові приміщення);

- інше окреме індивідуально визначене майно (транспортні засоби,  устаткування тощо);

4. Орендодавцем комунального майна є Білолуцька селищна рада в особі селищного  голови.

5. Орендарями комунального майна селищної  ради можуть бути:

- юридичні особи та фізичні  особи - підприємці , фізичні та юридичні особи іноземних держав , міжнародні організації та особи без громадянства.

Фізична особа, яка бажає укласти договір оренди комунального майна селищної  ради з метою використання його для підприємницької діяльності, до  укладення договору зобов’язана зареєструватись як суб’єкт підприємницької діяльності.

Громадяни та юридичні особи іноземних держав та особи без громадянства, які мають намір отримати майно в оренду, перед поданням заяви про це повинні зареєструвати свою діяльність відповідно до законодавства України.

6. Оцінка об’єкта оренди передує укладенню договору оренди.  У разі якщо на момент продовження дії договору оренди остання оцінка об'єкта   оренди  була  зроблена  більш  як  три  роки  тому,  для продовження   (поновлення)   договору  оренди  провадиться  оцінка об'єкта оренди.

7. У разі , коли термін дії договору оренди такого майна закінчується , він може бути продовжений без застосування конкурсної процедури за умови, коли орендар належно виконував свої обов’язки за договором оренди , що підтверджується довідкою орендодавця , а орендодавець не має наміру надати дане майно в користування бюджетній установі , організації .

8. Конкурс на право оренди майна проводиться з метою обов’язкового виконання певних конкурсних умов орендодавця з отриманням найвищої орендної плати.

9. Порядок проведення конкурсу на право оренди майна визначається відповідним Положенням , яке затверджується селищною  радою.

10. Ініціатива щодо передачі в оренду комунального майна територіальної громади селищної ради може виходити від фізичних та юридичних осіб, які можуть бути орендарями, а пропозиція щодо передачі комунального майна територіальної громади селищної ради в оренду може надходити від орендодавця .

Розділ 2. Порядок передачі в оренду майна комунальної власності територіальної громади селищної ради

1. Фізичні та юридичні особи, які бажають укласти договір оренди нерухомого майна, направляють орендодавцю заяву із зазначенням своєї назви, юридичної адреси (місця проживання) та платіжних реквізитів , а також наступні документи :

 для юридичної особи:

- документи, що посвідчують повноваження представника юридичної особи;

- завірені належним чином копії установчих документів (статут, свідоцтво про державну реєстрацію, довідка про включення до ЄДРПОУ);

- копію витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців;

- завірену належним чином копію свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ (для платників ПДВ) або копію свідоцтва про реєстрацію платника єдиного податку (для платників єдиного податку).

- довідку від претендента про те, що стосовно нього не порушено справу про банкрутство; 

  - завірену належним чином копію звіту про фінансові результати претендента з урахуванням дебіторської і кредиторської заборгованостей за останній рік ;

       - звіт про незалежну оцінку нерухомого майна .

для фізичної особи – підприємця :

- завірені належним чином копію паспорта та ідентифікаційного номера, або належним чином оформлену довіреність;

- завірену належним чином копію виписки або витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців;

- завірену належним чином копію свідоцтва про реєстрацію платника єдиного податку (для платників єдиного податку).

- завірену належним чином копію декларації про доходи або звіту суб'єкта малого підприємництва - фізичної особи - платника єдиного податку.

       - звіт про незалежну оцінку нерухомого майна .

При необхідності орендодавець може запросити від заявника додаткові документи.

2. Орендодавець, у разі надходження заяви про надання в оренду нерухомого майна, при наявності вільних площ , після реєстрації заяви , приймає рішення про проведення конкурсу для передачі в оренду майна.

3. Орендодавець розглядає подані йому матеріали, їх комплектність і дає згоду або відмовляє в укладенні договору оренди . У разі відмови , заявнику надається вмотивована відповідь.

Розділ 3. Орендна плата .

1.Розмір орендної плати за користування майном визначається згідно з Методикою, затвердженою Білолуцькою селищною радою.

У разі визначення орендаря на конкурсних засадах орендна плата, встановлена за цією Методикою, застосовується як стартова.

 

2.Розмір орендної плати може бути змінено за погодженням сторін в порядку, визначеному чинним законодавством.

 

3.Строки внесення орендної плати визначаються у договорі .

 

4.За несвоєчасне внесення орендної плати орендар сплачує пеню у відповідності з умовами договору. Несплата орендної плати в повному обсязі протягом трьох місяців підряд є підставою для дострокового розірвання договору оренди.

 

 

                                   Розділ 4. Порядок укладення договорів оренди.

1. Договори оренди майна комунальної власності укладаються у порядку, визначеному законодавством України , з урахуванням уточнень і особливостей, передбачених цим Положенням.

2. Укладений сторонами договір оренди в частині істотних умов повинен відповідати типовому договору оренди нерухомого майна . Типовий договір оренди нерухомого майна комунальної власності територіальної громади селищної ради затверджується селищною  радою. Сторони не можуть відступати від змісту Типового договору, але мають право конкретизувати його умови.

3. Орендодавець подає два зареєстровані , підписані селищним  головою та скріплені печаткою примірники на розгляд суб’єкта , якому майно передається в оренду , вказавши при цьому термін для відповіді.

4. Отримавши примірники договору оренди , суб’єкт договору, при відсутності зауважень, підписує їх, скріплює їх печаткою і , зареєструвавши, повертає один примірник орендодавцю, один залишає у себе.

5. Розбіжності, що виникають при укладенні договору оренди, оформляються протоколом розбіжностей і вирішуються шляхом переговорів або у судовому порядку.

6. Термін договору оренди визначається за погодженням сторін.

7. Після закінчення терміну договору оренди орендар, який належним чином виконував свої обов’язки, має переважне право, за інших рівних умов, на продовження договору на новий термін.

8. Договір оренди нерухомого майна, укладений на термін більше трьох років, підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

9. Договір оренди окремого індивідуально визначеного майна (транспортного засобу, устаткування ) укладається сторонами у порядку, встановленому чинним законодавством України.

10. Орендоване майно   страхується   орендарем  на  користь орендодавця .

 

11. Зміни і доповнення до договору оренди вносяться тільки в письмовій формі у

порядку, встановленому чинним законодавством. Одностороннє внесення змін до договору оренди не допускається.

 

12. Відповідальність сторін визначається при укладенні договору оренди. За

невиконання сторонами обов’язків за договором оренди або у інших випадках , передбачених чинним законодавством, сторони несуть відповідальність, встановлену законодавчими актами України та договором оренди.

 

13.Витрати орендодавця на утримання переданого в оренду майна відшкодовуються орендарем пропорційно до займаної орендарем площі, якщо інше не випливає з характеру послуг, що їх надає орендодавець . Договір на відшкодування витрат балансоутримувача на утримання переданого в оренду майна та надання комунальних послуг орендарю укладається з дати підписання акта приймання-передачі орендованого майна на вимогу орендодавця .

 

                     

 

Переглядів: 647 | Додав: Санёк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]