Головна » 2013 » Лютий » 27 » Регуляторний акт про порядок передачі майна комунальної власності
18:32
Регуляторний акт про порядок передачі майна комунальної власності

       ПРОЕКТ

Положення
про порядок передачі майна комунальної власності
територіальної громади селища
Білолуцьк  в оренду.

Це положення визначає порядок реалізації прав Білолуцької селищної ради у сфері орендних відносин, визначених статтями 26, 60 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні”, Законом України "Про оренду державного та комунального майна”, Господарським і Цивільним кодексами України та рішеннями селищної ради.

Розділ 1. Загальні положення.


  • 1.Положення регулює порядок внесення та розгляду матеріалів щодо передачі в оренду майна комунальної власності територіальної громади селища Білолуцьк (надалі комунального майна селища).  
    2.Право управління комунальним майном селища від імені територіальної громади здійснює
    Білолуцька селищна  рада;
    3.Об'єктами права комунальної власності територіальної громади селища Білолуцьк, на які поширюється дія цього Положення є :
    - цілісні майнові комплекси підприємств;
    - нерухоме майно (будівлі, споруди, приміщення);
    - інше окреме індивідуально визначене майно (транспортні засоби, технологічне обладнання, устаткування тощо);
    4.Об’єктами права комунальної власності територіальної громади селища Білолуцьк, на які не поширюється дія цього Положення є:
    -  земельні ділянки,  природні ресурси, грошові кошти.
  •       
    5.Орендодавцями комунального майна селища можуть бути:
    - Білолуцька селищна рада, щодо майна, яким безпосередньо управляє селищна рада;


6.Орендарями комунального майна селища можуть бути:      

господарські товариства,  юридичні особи та громадяни України.

Фізична особа, яка бажає укласти договір оренди комунального майна селища з метою використання його для підприємницької діяльності, до  укладення  договору зобов’язана зареєструватись як суб’єкт підприємницької діяльності.  

7.Комунальне майно селища надається в оренду на конкурентній та безконкурентній основі.


8.Перелік комунального майна селища, яке передається в оренду виключно на конкурентних засадах, затверджується селищною радою. За ініціативою орендодавця може передаватися в оренду на конкурентній основі і інше майно. 

  
9.Конкурс на право оренди майна проводиться у разі, коли за мету ставиться обов’язкове виконання певних конкурсних умов орендодавця з отриманням найвищої орендної плати.


10.Порядок проведення конкурсу на право оренди майна визначається відповідним Положенням, яке затверджується селищною радою.


11.Ініціатива щодо передачі в оренду комунального майна селища може виходити від фізичних та юридичних осіб, які можуть бути орендарями відповідно до п. 6 розділу 1 цього Положення, а пропозиція щодо передачі комунального майна селища в оренду може надходити від орендодавців, зазначених у п.5 розділу 1 цього Положення.


Розділ 2 Порядок передачі в оренду нерухомого майна комунальної власності  селища  в оренду.


1.Фізичні та юридичні особи, які мають намір укласти договір оренди нерухомого майна,або цілісних майнових комплексів підприємств направляють орендодавцю заяву із зазначенням своєї назви, юридичної адреси (місця проживання) та платіжних реквізитів, а також наступні документи :
- копії установчих документів;
- копію довідки про включення до ЄДРПОУ;
- копію довідки про взяття на облік платника податків;
- копію ліцензії на здійснення
  окремого виду діяльності (за наявності такого);
- копію свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності (для фізичної особи
  - суб’єкта підприємницької діяльності);
 - копію паспорта (стор. 1, 2, 11) – для фізичної особи,
 При необхідності орендодавець може запросити від заявника додаткові документи.  

 
2.Орендодавці, у разі надходження заяви про надання в оренду нерухомого майна, або цілісних майнових комплексів при наявності вільних площ,  у п’ятнадцятиденний термін після надходження заяви, подають на адресу виконавчого комітету селищної ради клопотання про надання дозволу на передачу в оренду майна із зазначенням об’єкта оренди, доцільності передачі його в оренду, інформації про загальну та корисну площу об’єкта оренди і напрямів його цільового використання, а також :
- проект договору оренди;
- розрахунок
  розміру орендної плати

-         звіт про  оцінку нерухомого майна;

-        
- документи, які потрібно надати для нотаріального посвідчення договору оренди згідно з переліком, визначеним в Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (для укладення договорів терміном більше одного року);

-         До клопотання додаються копії матеріалів, отриманих від заявника.

-        
3.Виконавчий комітет Білолуцької селищної ради розглядає подані йому матеріали, їх комплектність і протягом тридцяти днів, після надходження матеріалів, надсилає орендодавцю листа, у якому повідомляється про надання йому дозволу на передачу в оренду конкретного нерухомого майна та зазначаються пропозиції щодо умов майбутнього договору оренди. У разі відмови надається вмотивоване її обґрунтування.

-        
4.У разі наявності пропозиції органу місцевого самоврядування щодо розміщення бюджетних установ і організацій або заяви про оренду безпосередньо від бюджетної установи, організації, виконавчий комітет Білолуцької селищної ради може у цей же термін запропонувати орендодавцю укласти договір оренди нерухомого майна з відповідною бюджетною установою, організацією.

-        
5.Якщо орендодавець не одержав у встановлений термін від виконавчого комітету селищної ради дозволу або відмови, чи пропозиції укласти договір з відповідною бюджетною установою, організацією, дозвіл вважається отриманим.

-        
6.Орендодавець протягом п’ятнадцяти днів, після отримання дозволу на передачу майна в оренду, дає згоду або відмовляє в укладенні договору оренди та повідомляє про це заявника. 

-        

8.Юридичні та фізичні особи, які мають намір укласти договір оренди нерухомого майна, безпосередньо з бюджетною установою селищної ради, направляють заяву із зазначенням своєї назви, юридичної адреси (місця проживання) та платіжних реквізитів, а також інші документи, визначені у п. 1 розділу 2 даного Положення.

10.За наявності заяв про оренду нерухомого майна від двох і більше фізичних чи юридичних осіб або за ініціативою орендодавця (за умови відсутності заяви бюджетної установи, організації), а також у разі передачі в оренду майна, включеного до переліку об’єктів, які передаються в оренду виключно на конкурентній основі, орендар визначається на конкурсних засадах.

-        
11.Проведенню конкурсу передує отримання орендодавцями дозволу на право передачі майна в оренду у порядку передбаченому цим Положенням.

-        
12.У разі надходження орендодавцю заяви про оренду уже після подання матеріалів до виконавчого комітету селищної ради з метою отримання дозволу на передачу майна в оренду, орендар визначається на конкурсних засадах.

-        
13.У разі, коли заяви про оренду надійшли від двох або більше бюджетних установ, організацій, конкурс не проводиться, а майно передається в оренду установі, організації, яка фінансується  із районного бюджету. В інших випадках до уваги береться першочерговість подання заяв.

-          

-             Розділ 4. Порядок передачі в оренду окремого індивідуально визначеного майна(крім нерухомого).
1.Фізичні та юридичні особи, які мають намір укласти договір оренди окремого індивідуально визначеного майна (крім нерухомого) направляють орендодавцю заяву із зазначенням назви, юридичної адреси (місця проживання) та платіжних реквізитів, а також наступні документи :
- копії установчих документів;
- копію довідки про включення до ЄДРПОУ;
- копію довідки про взяття на облік платника податків;
- копію ліцензії на здійснення  окремого виду діяльності (за наявності такого);
- копію свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності (для фізичної особи  - суб’єкта підприємницької діяльності);
 - копію паспорта (стор  1, 2, 11) – для фізичної особи;
- звіт про незалежну оцінку вартості окремого індивідуально визначеного майна. 

-        
   
2.Орендодавець розглядає подані йому матеріали, їх комплектність і протягом п’ятнадцяти днів, після надходження заяви, дає згоду або відмовляє в укладенні договору оренди. У разі відмови, заявнику надається вмотивована відповідь.

-        
3.При наявності заяв про оренду окремого індивідуально визначеного майна (за умови відсутності заяв від бюджетної установи, організації) від двох або більше фізичних чи юридичних осіб або за ініціативою орендодавця, орендар визначається на конкурсних засадах.

-        
       Розділ 5.Порядок укладення договорів оренди.

-        
1.Договори оренди майна комунальної власності  укладаються у порядку, визначеному законодавством України, з урахуванням уточнень і особливостей, передбачених цим Положенням.     
2.Укладений сторонами договір оренди в частині істотних умов повинен відповідати типовому договору оренди нерухомого майна.  Типовий договір оренди нерухомого майна комунальної власності селища затверджується  відповідною селищною радою. Сторони не можуть відступати від змісту типового договору, але мають право конкретизувати його умови.   
3.Розбіжності, що виникають при укладенні договору оренди, оформляються протоколом розбіжностей і вирішуються шляхом переговорів або у судовому порядку.

-        
4.Зміни та доповнення, які вносяться сторонами до договору оренди, в обов’язковому порядку (до підписання відповідних додаткових угод) погоджуються з виконавчим комітетом селищної ради.

-        
5.Термін договору оренди визначається за погодженням сторін.

-        
6. Після закінчення терміну договору оренди орендар, який належним чином виконував свої обов’язки, має переважне право, за інших рівних умов, на продовження договору на новий термін. Продовженню договору на новий термін з орендарем, який належним чином виконував свої обов’язки, передує отримання орендодавцем дозволу на право передачі майна в оренду у порядку, передбаченому цим Положенням.

-        
7.Договір оренди нерухомого майна, укладений на термін більше одного року, підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

-        
8.Договір оренди окремого індивідуально визначеного майна (транспортного засобу, устаткування) укладається сторонами у порядку, встановленому чинним законодавством України.
9.Після укладення договору оренди окремого індивідуально визначеного майна, орендодавець повідомляє про такі дії виконавчий комітет селищної ради і надає завірену копію договору оренди.    

10.У разі відмови щодо укладення договору оренди, а також неодержання відповіді у встановлений термін, зацікавлені особи мають право звернутися за захистом своїх інтересів до судових органів.





Переглядів: 930 | Додав: Санёк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]