Головна » 2017 » Січень » 11 » Рішення Білолуцької селищної ради п'ятнадцятої сесії сьомого скликання від 23.12.2016 року
15:49
Рішення Білолуцької селищної ради п'ятнадцятої сесії сьомого скликання від 23.12.2016 року

БІЛОЛУЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА

НОВОПСКОВСЬКИЙ РАЙОН ЛУГАНСЬКА ОБЛАСТЬ

СЬОМЕ СКЛИКАННЯ

 

ПЯТНАДЦЯТА  СЕСІЯ

 

Р І Ш Е Н Н Я  № _15/4_

 

23.12.2016

смт.Білолуцьк

 

Про виконання Програми соціально –

економічного та культурного розвитку

Білолуцької селищної ради за 2016 рік

 

 

           

                Заслухавши інформацію селищного голови Полтенка С .П. « Про виконання Програми соціально -  економічного та культурного розвитку Білолуцької селишної ради за 2016 рік », керуючись ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

 

БІЛОЛУЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА ВИРІШИЛА :

 

  1. Прийняти до відома інформацію селищного голови  щодо  економічного

 соціального та культурного розвитку Білолуцької  селищної ради за 2016 рік ( інформація додається).

           2. Забезпечити ефективне використання земельних ресурсів, виконання прийнятих програм.   

          3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на селищного голову.

 

Селищний голова                                               С .П. Полтенко

 

ІНФОРМАЦІЯ

ПРО ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ СОЦІАЛЬНО - ЕКОНОМІЧНОГО ТА КУЛЬТУРНОГО РОЗВИТКУ БІЛОЛУЦЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ЗА 2016 РІК                

    Програми соціально-економічного розвитку селища на 2016 рік була затверджена 24 грудня 2015 року .

          Виконання Програми взаємопов’язане із виконанням бюджету селища,  наявні ресурси бюджету селища 2016 року  спрямовувались  на поточні видатки та ремонти об’єктів комунальної власності селища. Звичайно не всі наші плани і задуми були реалізовані, але ми намагались виконати всі накреслені плани щодо розвитку території. Основним стримуючим  фактором – був фактор відсутності достатніх коштів в селищному  бюджеті.

     Тепер детальніше зупинюсь на роботах, які були заплановані в Програмі

соціально-економічного розвитку  і були виконані в 2016 році. Протягом останніх двох  років працюємо над впровадження в життя енергозбереження та вуличного освітлення , заходів з економії фінансових і матеріальних ресурсів, наповнення доходної частини селищного бюджету.

        До  селищного бюджету за 11 місяців поточного року надійшло без урахування трансфертів  1 млн. 661,9 тис.грн., що складає 131% від запланованого. Субвенції з районного бюджету на утримання ДНЗ «Барвінок» та Будинку культури   ми отримали  1 млн.185,6 тис.грн.,що склало 99,9% від запланованого. Перевиконання доходної частини  стало можливим завдяки наполегливій   та кропіткій роботі апарату селищної ради у пошуку  резервів доходних джерел, перш за все – плати за землю. У зв’язку із введенням в дію з 01.01.2016г. нової  нормативної  грошової оцінки земельних ділянок Білолуцької селищної ради  триває процес по оформленню додаткових угод  з її урахуванням ,а це додаткові  надходженя до селищного бюджету. Від земельного податку з  фізичних осіб отримано додатково   31тис 908 грн., від орендної плати за землю фізичних осіб отримано додатково 8 тис.грн.,та орендної плати  за землю юридичних осіб  майже 70 тис.грн.

            Податок на нерухоме майно  викликав  у мешканців селища неабиякий спротив . Пропоную зробити «Круглий стіл» для вирішення цього дражливого питання, обговорити фахово  і встановити ставку податку,яка б  була справедливою як для доходної частини  селищного бюджету так  і для платників цього податку.

Енергозбереження. Питання збереження коштів селищного бюджету  та ефективне їх використання -  це головна наша стратегія.  Проведено  аналіз споживання газу комунальними установами селища. Вдумайтесь, у 2012 році споживання склало  58 000 куб.м  газу!!!  Я прийняв рішення , яке згодом виявилось  єдиним виходом  з  ситуації,коли стояло питання – закривати  ДНЗ  ! Тобто, на зарплату з нарахуванням вистачало ,але на оплату енергоносіїв,харчування та інших видатків – ресурсів не було.

 Ще у 2014р. були придбані твердопаливні котли для будівель селищної ради та ДНЗ «Барвінок»,  у 2015 р. для  будинку культури  також  був придбаний  твердопаливний котел, придбано також для  адмінбудівлі Білолуцької селищної ради  окремо   та ДНЗ «Барвінок»  окремо -  автономне джерело електропостачання –  електростанції   потужністю  5,5 квт.          

 Відмова від опалення газом та перехід на опалення дровами дали тепло та затишок, а ще й  економію в 560 тис.грн. !! Ці кошти ми зекономили,але вони ж знову пішли на оплату підвищення тарифів,заробітної плати та податків з неї!  Ми ходимо по колу,намагаючись  латати дірки,які раз за разом  виникають!

Селищна рада постійно шукає альтернативні джерела фінансування. Так, Білолуцька  селищна рада  ввійшла в число сіл і селищ області , ініціативи громад яких будуть фінансуватись Програмою розвитку Організації  Об’єднаних Націй.

 Селищна рада  спільно з громадською організацією «Лелека» ще у 2015 році розробила і захистила Проект  «Енергозберігаючі заходи в дитячому садку «Барвінок» смт. Білолуцьк. Капітальний ремонт системи опалення»  для участі у  проекті ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток,орієнтований на громаду-3». Фінансування повинно було розпочатися в цьому році. Строки перенесено на 2017-й з причин, нам невідомим. Але обов’язковою умовою втілення проекту в життя та отримання коштів від ПРООН є спів фінансування даного проекту, а саме: Загальний бюджет мікропроекту складає  285 101 грн, з яких внесок громади – 17540 гривень.     Як показує практика кошти жителі здають край неохоче, але працювати в цьому напрямі потрібно. Практично всі зарубіжні організації –донори бажають допомагати нашим громадам, а не державним структурам. Але стереотип мислення у наших людей залишився  «комуністичним», тобто сидіти і ждати, що хтось повинен до нас прийти і зробити, але вибачте, ті часи минули, якщо хочеш щось зробити, то також повинен в цій справі взяти участь або коштами, або ж своєю працею якщо це можливо. Якщо ж  сподіватись на кошти лише бюджету, то ці справи навряд чи будуть зроблені в найближчий час.

Благоустрій

        Зроблено грейдерування  всіх ґрунтових дорог в селищі, тверде покриття покладено по частині  вулиці Московська, до речі за співучастю жителів та приватного підприємця Клока. По всіх вулицях селища придбано таблички з назвами вулиць по 2 шт.на кожну.

    Придбані та встановлені нові меморіальні дошки на 4-х пам’ятних знаках у місцях поховання загиблих у Другій світовій війні 1939-1945 рр.

         В селищному парку встановлено дитячий ігровий майданчик з  одинадцяти  найменувань,Благодійний фонд В.Мошенського профінансував придбання цього майданчику на суму 99 700 грн, а також профінансував доставку з Києва до Білолуцька.  Монтаж майданчика здійснювали робітники селищної ради, мешканці селища  та небайдужі депутати.

    Один з найбільших напрямків роботи селищної ради і по об’єму і по кількості вкладених в нього коштів є благоустрій населеного пункту. Всього в 2016 році ми використали  на вивезення сміття та прибирання вулиць селища , на утримання та ремонт об’єктів благоустрою,заробітну плату з податками  4-х робітників з благоустрою , придбання інвентарю  на загальну суму  190 тис.грн. Також  виконувались роботи на сміттєзвалищі із залученням спонсорів та на кладовищах.

   В основному роботи по благоустрою селища виконувались робітниками з благоустрою селищної ради. Були проведені  роботи  по  спилюванню аварійних дерев  у селищному парку,скошення  бур’янів на кладовищах,прибирання сміття в громадських місцях селища. Опалення дровами  також потребує людських ресурсів

   В адмінбудівлю селищної ради придбані віконні блоки , та встановлено їх власними силами. Зараз в актовій залі проводиться утеплення однієї стіни, з якої впродовж 15 років взимку текла вода!!!!!

  За  ініціативою та участю небайдужих мешканців в селищному парку побудовано  артезіанську скважину для громадських потреб, яку  декілька разів вандали  виводили з ладу!!! 

Є на балансі селищної ради 2 вантажних автомобіля та екскаватор,але ця техніка є морально застарілою і не спроможною надавати послуги на тому рівні, якого зараз потребує  населення  селища.  Тому говорити про створення комунального підприємства та  розвиток  житлово-комунального господарства не можливо без дотації з боку держави, адже нашому бюджету це не під силу, оскільки придбання лише однієї спецмашини обійдеться більше ніж в 500 тис.грн.

      Для покращення благоустрою у громаді в цьому році  придбано новий  дизельний  мотоблок  з причепом. Це дозволяє перевозити важкі предмети,сміття,дрова та інше в селищі. Також придбано: перфоратор,бензо та електропили,зварювальний апарат,металеву драбину 8м висотою,підручний інвентар.

         В 2016 році встановлено  систему  відеоспостереження в місцях найбільших скупчень  людей, у тому числі на перехресті - виїзді з Білолуцька.  Встановлення камер спостереження – важливий внесок громади в забезпечення правопорядку та моніторингу за станом оперативної обстановки у публічних місцях. Відеоконтроль дисциплінує людей у поводженні на вулиці.

В селищі більше 25 років не було   вуличного освітлення. Завдяки тому,що Перша програма з енергоефективності за фінансуванням бюджету Луганської обласної державної адміністрації  запущена , вже видно її результат – сяйво  світлодіодних ламп на вулицях селища – 1 Травня, Блінова, Панасенко, Московська, Жовтнева, Садова, Миру, Зарічна.

Всього з обласного бюджету  виділено  для реконструкції вуличного освітлення з використанням енергозберігаючих світлодіодних ламп для   смт Білолуцьк – 1 млн 487 тис. грн. Встановлено 150 ламп  на близько 5 км кабелю.

Працюємо і надалі в цьому напрямку,щоб забезпечити освітленням всі вулиці без винятку. Що залежить від мене особисто – я все роблю для цього.

Щодо безхазяйного майна   ,яке є в селищі, можна сказати наступне. Триває робота по виявленню власників таких будівель,а це кропітка робота – запити,отримання відповідей, судова процедура. Будівлі знаходяться у дуже непривабливому, аварійному стані , а зробити  у більшості випадків нічого не можна – є власники або спадкоємці, які не можуть дати розуму своєму майну. Розпочата процедура взяття таких об’єктів у власність громади,а це не менше 1,5 року.  

Культура

При селищному будинку культури,   функціонують гуртки художньої самодіяльності: танцювальний, естрадний. При ньому також діють два народних колективи   – це жіночий вокальний ансамбль «Веснянка»,  якому  46 років від дня його утворення,у його складі 10 осіб, та фольклорно-етнографічний ансамбль «Білолучанка» , в складі якого 15 осіб  . Саме через цей колектив доносяться до глядачів старинні обряди, звичаї, пісні і все інше від нашого українського коріння. Цьому колективу 38 років.

         На розвиток культури в 2016 році, не враховуючи субвенцію з районного бюджету, селищною радою витрачено  власних та благодійних коштів на суму понад  50   тис.грн. Придбана музична апаратура,  комп’ютер принтер для кольорового друку ,господарчі та канцелярські товари ,електропила,тощо. Також додатково  до субвенції з районного бюджету,  якої було недостатньо у цьому році,  з селищного  бюджету надано 38 тис.грн. на заробітну  плату  з нарахуванням. Це дало змогу прийняти на роботу керівника танцювального гуртка. А от  оператора котельні  на зимовий період прийняти немає можливості, штатні працівники  самі займаються опаленням будинку культури.  Протягом 2016 року працівниками  будинку культури  селищної ради було проведено різні за формою та тематикою культурно-дозвільні заходи, присвячені подіям місцевого, загальнонародного та державного значення. Селищна рада у заходах,присвячених  25-річниці Незалежності України, які проходили на районному рівні  зайняла  2-е місце.

       Інфраструктура громади.

       В комунальній власності селищної ради перебуває  9 об’єктів  .Протягом 2016 р. виконані наступні роботи щодо ефективного використання та належного утримання майна громади:

Проведена процедура та взято на баланс приміщення по вул.8 Березня – ритуальні послуги,  примішення передано в оренду, надходить орендна плата,яка визначена з урахуванням всіх необхідних нормативних актів.

Також , передано в оренду  приміщення в будівлі селищної ради  площею 7 кв.м. для розміщення офісу ФОП   Мірошніченко, надходить орендна плата  та відшкодовується ел.енергія.

Ще одне приміщення у будівлі селищної ради передано в оренду площею 14 кв.м., уже відбувся конкурс.

У 2016 році плануємо від оренди цих приміщень зібрати  біля 5  тис.грн., у 2017 р. вже майже 20 тис.грн.

  На утримання дитячого садка в 2016 році було використано 1млн.15 тис.грн. субвенції з районного бюджету . На зарплату персоналу з цієї суми витрачено 843 тис.грн., а 172 тис.грн. – на оплату ел.енергії,  харчування, придбання  обладнання,матеріалів та господарчих товарів, послуги Укртелекому , тощо. У 2015 році  субвенція з районного бюджету не була достатньою для фінансування видатків на зарплату по ДНЗ, селищна рада  додатково надала кошти у сумі 94 тис.грн.,щоб не скорочувати людей. На 14 сесії також прийнято рішення про виділення додаткових коштів з селищного бюджету на зарплату у сумі 13 500 грн. підвищення мінімальної зарплати відбулось – а додаткових коштів субвенції  з районного бюджету не заплановано.

            Дуже важливим питанням в роботі селищної ради є земельне питання.

Відповідно до Закону України «Про плату за землю», використання землі в Україні є платним. Тому  постійно  проводиться інвентаризація земельних ділянок, які використовуються без правовстановлюючих документів  та кошти за які не сплачуються. Для виявлення таких ділянок ми постійно звертаємось за допомогою до відділу земельних ресурсів, податкової інспекції та прокуратури. Кожна земельна ділянка  повинна обліковуватися і користування не може бути безоплатним.

З внесенням змін до Закону України «Про оренду землі» надання земельних ділянок в оренду проводиться виключно на аукціонах, крім земельних ділянок на яких розташовані об’єкти нерухомого майна, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб. Спеціалістами селищної ради проводиться   робота по  виявленню відумерлої спадщини  та взяття таких ділянок у власність громади.  Заплановано проведення аукціону та набуття права оренди земельної ділянки   на конкурентних засадах  земельної ділянки у с.Донцівка  площею 7 га. Це перше наше досягнення  у цьому напрямку, йому передувала 1,5 річна процедурна  робота  та судові позови.  Наразі, підготовлено позов до суду  за адресою вул.Московська,132 – для взяття у власність громади будинку та земельного паю померлої громадянки Корощупової Г.Н.

Не під силу зараз нам  вирішення питання з розробленням містобудівної документації та затвердженням Генерального плану селища. Для вирішення цього  питання також необхідні кошти, а це близько 500 тисяч гривень.   

             Ми постійно  обговорюємо питання засмічення  землі прилеглої до польових земельних ділянок. Але викорінити це зло нам ніяк не вдається. Зрозуміло  лише одне адміністративними мірами порядку не наведеш потрібно достукатись до кожного жителя до його розуму та душі. В минулому році було проведено чотири толоки по прибиранню , але крім працівників селищної ради, підвідомчих закладів, школярів та депутатів селищної ради жодний громадянин, жодна організація на добровільний призив не відізвались. 

В наступному році обов’язково будемо проводити  толоки по впорядкуванню кладовищ, місць громадського призначення. Території кладовищ для прибирання вже поділені для прибирання . Але до цієї справи ми запрошуємо всіх жителів селища.

Ми одні з перших в Луганській області зареєструвалися на web-порталі використання публічних коштів. Інформація щодо нашої діяльності надходить на цю електронну сторінку вчасно і в повному обсязі. Йдеться про єдиний web-портал E-data.   Також  у бухгалтерії  встановлено комп’ютерну програму «Місцеві    бюджети» та комп’ютерну програму «Парус», де щоденно відслідковуються доходи та видатки селищного бюджету в розрізі платників, здійснюється бухгалтерський облік, відслідковуються всі законодавчі зміни. Встановлено на 4 робочих місцях комп’ютерну програму «Погосподарський облік», зараз наповнюється база програми, щоб в подальшому  видавати довідки автоматизовано. Для того, аби використовувати нові технології, потрібно мати відповідні знання, навички, необхідно постійно вчитися.    Тому  працівники селищної ради постійно проходять навчання самостійно,через мережу Інтернет. У сучасному світі без цього вже неможливо якісно працювати.

Завдяки тісній співпраці з депутатами районної ради від Білолуцька   стало можливим 4 нашим бібліотекарям   перейти на роботу на повну ставку замість 0,75.

         Декілька слів про демографічну ситуацію в селищі. На сьогоднішній день в селищі наявного населення __4062___ чоловік. Зараз статистика невтішна, іде постійне зменшення населення, кількість померлих  перевищує народжуваність. В 2016 році народилося  _17__, а померло __60___ чоловік . На сьогоднішній день в селищі __214___ дітей дошкільного віку, дитячий садок відвідує _77__  дітей. В школі навчається _358_ дітей, і ця кількість зменшується.

   Дуже невтішною є статистика по зайнятості населення , це дуже серйозне питання і вирішувати його в першу чергу потрібно на загальнодержавному рівні.

       Інформування населення.         Білолуцька селищна рада започаткувала нову  сторінку  у соціальній мережі Фейсбук. В ній звітуємо про найбільш яскраві та важливі події в громаді. Також є  веб-сайт  Білолуцької селищної ради _belolutsk.ucoz.ua  ,розвішуємо  оголошення в місцях частого і найбільшого перебування людей, зобов’язано кожного депутата селищної ради інформувати жителів свого округу, в першу чергу вуличні комітети та пенсіонерів, про проведення зборів, події в селищі , телефонограми передаються по організаціях, проводиться роз’яснювальна робота  з питань реалізації громадянами їх прав на звернення, вказана інформація розміщена на дошці оголошень селищної ради , яка постійно оновлюється. 

                    

Селищний голова                                  С.П.Полтенко

 

Переглядів: 431 | Додав: Санёк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]